Steve Maxwell - Kettlebell BasicsKettlebell fandům není Steva Maxwella třeba představovat; pro nováčky, kteří ho neznají jen stručně: Steve je několikanásobným šampiónem v brazilském džú-džucu (BJJ), renomovaným trenérem silového a kondičního tréninku prvoligových teamu baseballu a amerického fotbalu, moderním gladiátorem.

Steve je navíc jedním z pionýrů kettlebell liftingu a jedním z prvních RKC vůbec. Kettlebell komunita mu vděčí za znovuobjevení cviků jako je kettlebell TGU, „svatozář“ (halo), kettlebell windmill apod.

Steve letos v prosinci oslaví 62 (!) narozeniny, ale upřímně – nepřestává ohromovat top kondicí a vyrýsovanou šlachovitou postavou, kterou by mu mohl závidět ledajaký cvičenec o 30, 40 let mladší. Jeho metody zjevně fungují.

Steve jde s dobou, a tak po řadě zajímavých DVD produktů přichází i s výukovými materiály ke stažení. Kettlebell KB5 vám přináší recenzi na jeden z nich, a sice nové výukové video základů cvičení s kettlebell – Kettlebell Basics, které si můžete stáhnout na stránkách Maxwell Strength Conditioning.

Kettlebell Basics

 

Kettlebell Basics je určený především pro úplné nováčky v cvičení s kettlebell, obsahuje však, jak záhy uvidíme, i některé cviky pokročilejší, včetně řady tipů pro pokročilé gireviky.

Steve šetří časem – žádné zbytečné řeči okolo, žádné omáčka, jde se rovnou k věci. Po bleskovém představení kettlebell se rovnou pouští do výuky a během 35 minut projde celkem 12 lekcí. Veškeré drily jsou ukázány jak zepředu, tak ze stran, a jsou doprovázené je podrobným, jasným  a stručným výkladem. Léta instruktorské praxe jsou poznat – všechny důležité informace jsou zhuštěné do několika vět, žádné zbytečné povídaní… ehm, kecy navíc. Doporučujeme si jednotlivé lekce pustit několikrát za sebou, vše co Steve říká je totiž důležité, každý bod.

Steve Maxwell - Kettlebell Basics

Lekce začínají obouručním kettlebell swingem – Maxwell zmiňuje různé možnosti dýchání a různé způsoby swingování v závislosti na typu síly, na které chce člověk pracovat. Pokračuje jednoručním kettlebell swingem a swingem s přehazováním rukou.

V kettlebell komuntitě se říká – „swing je swing, clean je swing, snatch je swing“ – další lekce je tedy zaměřena na další ze základních cviků, a sice kettlebell clean a následně i press – poznamenejme, že oba dva cviky vyučujeme až na levelu KB2, z našich zkušeností tedy doporučujeme zapracovat na swingu a TGU, každopádně jak uvidíme, Steve má trochu jinou metodiku. Maxwell zmiňuje nutnost cvičení „tahů“ (včetně shybů), a proto zařazuje jako další základní cvik „přítah“ (row).

Steve Maxwell - Kettlebell BasicsPush press, „pohárový dřep“ a reverzní výkrok jsou dalšími cviky z Kettlebell Basics. Potěšil nás zajímavý způsob nadhození kettlebell do tzv. „crush grip“ – goblet squat tak tostává další rozměr. Steve pokračuje různými variantami windmillu – opět bychom je zařadili spíše mezi pokročilejší cviky.

Sekce věnovaná kettlebell TGU vysvětluje Stevovu logiku progrese cviků – vychází z předem naučených cviků (kettlebell clean, press, reverzní výkrok, windmill), poskládá je dohromady a učí TGU zhora dolů. Z naší zkušenosti doporučujeme začít spíše kettlebell TGU (polovičním, celým) a pracovat na swingu.

Výukové video uzavírá část věnovaná dalšímu z pokročilejších cviků, a sice snatchy. Steve ukazuje ověřenou progresi snatch – high pull – snatch; v rámci školy Kettlebell KB5 máme ještě dalších pár fíglů (samozřejmě tajných), každpádně pomocí výše uvedené triády se ke snatchy dopracuje každý. Pusťe si sekci věnovanou snatchy vícekrát, každý tip je důležitý!

Verdikt Kettlebell KB5

 

Kettlebell Basics jsou velmi solidní intro od jednoho z pionýrů a renomovaných expertů. 35 minut výuky za necelých 300 korun, platba přes PayPal nebo kreditní kartu, k dispozici okamžitě ke stažení – ekonomický, kondenzovaný úvod do kettlebell liftingu, dobrá volba! Jak již bylo v recenzi řečeno, doporučujeme s pressem, push pressem, windmillem, snatchem, cviky počkat, a cvičit především ostatní drily, ty skutečně základní, basic!

Kettlebell Basics si můžete stáhnout na stránkách Maxwell Strength Conditioning.