Jeden náš známý, který bydlí v zahraničí, má za manželku Číňanku. Přijel za nimi „na Západ“ na návštěvu z Číny tchán, tehdy asi sedmdesátiletý gentleman.

Rodina si samozřejmě pro vzácnou návštěvu připravila spoustu výletů po městě i v okolí. Na jedné z takovýchto delších procházek tchán povídá: „Počkejte prosím, jsem už unavený, potřebuji si trochu odpočinout“ – a posadil se do dřepu. Paty na zemi, rovná záda. Wow.

V Číně se říká: „Stárnutí začíná od nohou“ – není divu, že většina čínských systémů tělesných cvičení, ať už se jedná o bojová umění, silový a kondiční trénink či dechové praktiky kladou velký důraz na cvičení nohou, nejen jejich síly, ale i pružnosti a mobility.

Dřep je jedním z celkových ukazatelů mobility (kotníků, kyčlí, hrudní páteře), stability (jádra) a funkčního pohybu obecně. Podle tradiční čínské medicíny dřep navíce zprůchodňuje meridiány nohou, předchází artritidě a revmatismu, pomáhá k posílení srdečního systému, generaci energie a celkovému zlepšení vitality.

Jednou z populárních metod cvičení dřepu, se kterými se návštěvník Říše středu ráno v parcích setká, je tzv. dun qiang gong (čti tun-čchiang-kung), dosl. „umění dřepu u stěny“. Metoda nácviku je prostá – představme si jednu z mnoha variant, zvanou „tři úrovně klesají k zemi“.

Cvik:

  • Postavíte se čelem ke zdi, s nohama od sebe zhruba na šířku ramen; špičky nohou mohou být lehce vytočené do stran
  • Rozpažíte ruce do stran a uděláte dřep – tak nízko, jak to půjde, s nádechem nosem dolů, s výdechem ústy nahoru
  • Kolena by měla po celou dobu být nad prstama u nohou – meměla by jít dovnitř (do X) ani ven (do O)
  • Cílem je udělat pěkný dřep se špičkama nohou úplně u stěny – nespěchejte však, přibližujte se ke zdi postupně, stejně tak i výšku dřepu snižujte postupně

Zeď funguje jako vynikající sebekorekční mechanismus – nedovolí kolenům, aby přesáhla přes špičky u nohou, a zároveň vám nedovolí se předklonit – buď narazíte hlavou do zdi, anebo se překulíte dozadu (doporučujeme tedy mít za sebou volný prostor).

Program:

  • Každý den ráno udělej tolik dřepů u stěny, kolik vám je let – ano, čím jste starší, tím více dřepů :-)
  • Kdykoliv kdy to půjde, posaďte se „na bobek“ a vydržte v dřepu tak dlouho, jak to jen jde – zkuste se v dřepu třeba dívat na televizi (jeslt ise tedy na televizi ještě vůbec díváte :-)

Ze začátku to asi moc nepůjde, – nezahoďte toto výtečné cvičení jako neužitečné a zbytečné (žádné kyselé hrozny!), ale zkuste jej cvičit pravidelně, každý den (!) po dobu 30 (dle čínských metod 100) dní, a pak nám dejte vědět, jak se cítíte.

Pro inspiraci se podívejte na jiné, pokročilejší varianty cviku (s nohama u sebe!) na videu níže:


Pohyb, zdraví, síla, kondice, VÝSLEDKY!

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si 3 zkušební lekce ZDARMA!

Neotálej, protože naše KB5 lekce se rychle zaplňují.

• Krok 1

Rozhodni se, v kterém KB5 Gymu chceš cvičit. Doporučujeme chodit cvičit 2x týdně. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky, anebo můžeš cvičit bos.

• Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]