Kettlebell - Sig KleinKettlebell KB5 vám přináší překlad jednoho ze starých článků (z r. 1932) o cvičení s kettlebell, a to od jednoho z nejslavnějších siláků a velikánů silového tréningu, Siegmunda Kleina (1902-1987), z jeho časopisu Klein’s Bell.

V článku mj. narazíte na popis některých typických cviků s kettlebell, a sice „přemístění a tlak“ (clean & press) a „vztyk“ (get-up/TGU), cviků které se dodnes cvičí a se kterými se slaví stejné úspěchy jako v době, kdy s „železem“ řádil maestro Klein.

Zavzpomínejme na staré časy z dob před stroji a steroidy a vzdejme čest old school mistrům, silákům  a učitelům!

Kettlebell je již mnoho let velmi důležitým faktorem v rozvoji síly, ale i přesto ji moderní vzpěrač málokdy či vůbec používá. Zčásti je to chyba vedení Mezinárodní vzpěračské asociace, jelikož kettlebells nejsou používané v žádných soutěžích pod její záštitou, takže soutěžící si myslí že je zbytečné s tímto zastaralým náčiním cvičit.

Myslím si, že kettlebell je jedním z nejužitečnějších a nejvíce fascinujících tréninkových náčiní. Existuje velká spousta zdánlivě jednoduchých cviků a zdvihů,  které člověk může s touto „Kugelgewicht“, jak je kettlebell známá v Německu, provádět.

Pravděpodobně dalším důvodem, proč tak málo vzpěračů kettlebell používá je ten, že s ní mohou vypressovat zhruba jen dvě třetiny toho, co dokáží s velkou činkou. Ti, kteří však kettlebell používají, jsou odměněni zlepšením a sílou. Zápěstí a předloktí dostávají s tímto závažím zabrat.

V mojem gymu mám několik kettlebell, některé s pevným madlem, jiné s kroužky, všechny z nich různé váhy. Jedním z mých nejoblíbeněších cviků je ve stoji rozkročmo, s kettlebell mezi nohama, nadhození kettlebell k rameni a vytlačení nahoru nad hlavu. Při snižování kettlebell jí švihnu mezi nohama a přehodím do druhé ruky při pohybu nahoru. Dělám to pětkrát každou rukou se stolibrovou kettlebell. Byl jsem překvapen jak málo jinak silných mužů není schopno stolibrovou kettlebell vytlačit nad hlavu ani jednou.

Samozřejmě že neočekávám, že kdokoliv kromě trénovaných sportovců to bude zkoušet s takovouto váhou, ale navrhuji začít zhruba se dvěma třetinami, které vytlačíte s velkou činkou.

Sig Klein, Get UpJe tu další cvik, který s tímto stolibrovým závažím rád dělám. Je to tzv. get-up, který se cvičí se i s činkou nebo člověkem jako zátěží. Cvičenec si lehne na záda a pomalu se zvedá se závažím nebo partnerem v jedné ruce, dokud nestojí ve stoji vzpřímeném. Zvedající sportovec většinou použije obě ruce, aby si připravil závaží, které bude zvedat jednou rukou, dokud není podpírající ruka rovně. S kettlebell je to mnohem těžší. Lehněte si vedle závaží a bez asistence druhé ruky pomalu vytlačte závaží jednou rukou, a pak pak vstaňte a znovu si se závažím lehněte. Mnoho sportovců, pyšných na sebe jak jsou vyjímečně silní,  tento kousek vyzkoušelo, ale jen pár vyjímek zvedlo závaží ze země, natož aby s ním nahoru vstali a lehli si zpět. Samozřejmě to vyžaduje mnoho rovnováhy a pečlivého načasování, ale tento kousek je výborný na celkový rozvoj a jsem si jistý, že si s ním užijete hodně zábavy a zlepšíte obecnou sílu, tak jako já když tento cvik a mnohé další pravidelně cvičím ve svém programu.

Kettlebell Get Up - Sig Klein

Publikováno v časopisu Klein’s Bell, Vol. 1, No. 11, 1932, p. 5.


Pohyb, zdraví, síla, kondice, VÝSLEDKY!

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si 3 zkušební lekce ZDARMA!

Neotálej, protože naše KB5 lekce se rychle zaplňují.

• Krok 1

Rozhodni se, v kterém KB5 Gymu chceš cvičit. Doporučujeme chodit cvičit 2x týdně. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky, anebo můžeš cvičit bos.

• Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]