Klasik praví, že všechno nové už tu kdysi bylo, a pravděpodobně lepší než dnes.

Dnešní doba je nejen dobou pokusů  a omylů, ale i dobou návratů – obor silového a kondičního tréninku na tom není jinak.

Podívejme se ted na TOP 5 „moderních“ trendů v současném tzv. fitness světě. Nutno říci, že samozřejmě alternativních – ti ostatní se ještě trápí na lekcích aerobicu, Zumby, Jumpingu či „cvičí na Rolletic. Když už jsme u toho – upřímně, ve škole KB5 raději používáme sousloví „silový a kondiční trénink“ než zprofanované „fitness“ a „wellness“. Podívejme se tedy na 5 návratů našeho oboru, ať mu budeme říkat jakkoliv.

  • Návrat od „hurá na to“ hardcore dřiny k dobrému pohybu jako základu ostatního tréninku

Nejprve se hýbejte dobře, teprve poté se hýbejte často„Větší, silnější, rychlejší“ (viz stejnomenný dokument) je tréninkový cíl mnoha z nás, každopádně základy funkčního tréninku by měly být někde jinde, ať už je člověk kancelářská krysa, nebo (si myslí, že) je sportovec.

Gray Cook, jedne z otců a zakladatelů FMS (Funtional Movement Screen), se opakovaně nechal slyšet: „Nejprve se hýbejte dobře, teprve pak se hýbejte často“, protože „nelze vršit fitness na dysfunkci“.

Lidé postupně přichází na to, že nejprve je třeba dát do kupy asymetrie a dysbalance, zapracovat na mobilitě a pohybu obecně a terpve pak začít pracovat na síle, rychlosti, „fyzičce“ apod.

Zlepšit se můžete nejen tím, že budete více šlapat na plyn, ale i tím, že odbrzdíte. Vaše výkony nejen vzrostou, ale budete cvičit ještě za pár desítek let. Takže az toho důvodu nejprve rozhýbáváme zarezlé klouby a  „resetujeme systém“.

  • Návrat od strojů a aerobicu zpět k železu a posilování s vlastní vahou

Stroje a izolované posilování svalových skupin (v sedě!), 3 série po 10 anebo cvičení do selhání, poskakování z levé nohy na pravou atd. atd. – dnes již víme, že to byly slepé cesty fitness „vývoje“. Velký revival zažívá jóga, posilování s vlastní vahou, starou dobrou velkou činkou, old-school kettlebell, clubbell, sandbagem apod. – jen dobře.

Ostatně i výběr samotných cviků se za posledních pár let značně obměnil:  Cvičenci zjistili (hard way!), že cvičením stovek leh-sedů a sklapovaček nezískají six pack, ale vyhřeznuté plotýnky, že dvoukilové činky a cirkusové balancování na míči jim k stabilitě jádra a funkční síle nepomůžou, že jim po zakopávání sice zesílí hamstringy, ale záda je při vytahování nákupu z auta stejně budou bolet a že hodinovým poskakováním zleva doprava opravdu, opravdu nezhubnou.

Začínají se znovu cvičit staletími ověřené old-school cviky, ať už deadlifty, kettlebell get-upy, pressy ve stoje, dřepy, shyby apod., začíná se trénovat unilaterálně, začíná se znovu pracovat na maximální síle atd. atd. Přesně tak jsou designované i naše pravidelné tréninky pohybu, síly a kondice.

  • Návrat od kulturistických splitů  k funkčnímu tréninku pohybových vzorců

Škola Kettlebell KB5: Základní pohybové vzorce„Člověk je jeden celek, a je ho třeba tak trénovat“ (Dan John) – klasický kulturistický split, založených na izolaci svalových skupin, se ukázal být pro funkční sílu, jak se to řekne slušně… úplně na… úplně k ničemu.

Necvičíme biceps, triceps, prsa, kvadriceps, hamstringy nebo břicho (a pak doufáme, že jednotlivé svalové skupiny budou nějak zázračně vědět, jak společně fungovat) – cvičíme  tahy, tlaky, spodní tahy, spodní tlaky a komplexní, vše do jednoho celku „zazipující“ cviky. Na filosofii pohybových vzorců  je mj. založen i design školy KB5, jak cvičení s kettlebell, tak posilování s vlastní vahou a velkou činkou.

Každý chce vypadat dobře nahý, ale nelze posuzovat obsah knihy podle obálky, nechť forma následuje funkci!

  • Návrat  od chronickeho kardia v botách s „tlumící“ podrážkou k primitivnímu běhu na boso/ve šlupkách

Běhání na boso - Barefoot RunningSportovní obuvnický bussiness nám léta a léta vtloukal do hlavy, že běžci potřebují speciální, běžeckou obuv, se speciální podrážkou, která bude tlumit otřesy.  Výsledek? Na zátěži čtyř až osminásobku na dopadající nohu se totiž nic moc nezměnilo, požár se nechal hořet dál, jen se vypnul alarm (feedback chodidel) – a frekvence běžeckých zranění raketově vzrostla.

Stále populární běhání dnes zažívá jednu revoluci za druhou, ať už se jedná o minimalistickou (či žádnou) obuv (platí mj. pro cvičení obecně!) a s ní přicházející jinou techniku běhu, ústup od „chronického kardia“ a návrat chůze každodenního života na straně jedné a zařazování sprintů a intervalových běhů na straně druhé.

Comeback „primitivních“/primal/paleo a old-school metod je ostatně citelný ve všech oblastech moderního („moderního) silového a kondičního tréninku – ne nutně „zpátky na stromy“, ale minimálně zpátky na nohy, od počítačů, a nejlépe ven!

  • Návrat od rychlých, izolovaných řešení k dlouhodobému, komplexnímu lifestyle

Izolace se neosvědčila ani ve cvičení (leg press vs. dřep) ani ve výživě (tabetka vitamínu C vs. borůvky). Tak jako desítky izolační cviků nenahradí základní pohybové vzorce, tak ani shaky, BCAA, multivitamíny a jiné výživové doplňky (doplňky!) nenahradí kvalitní a pestrou stravu, 2x hodina týdně v tělocvičně nic nezmění na 8+ hodin v kanclu 5x týdně.

Jde od 24/7/365 kontext, o funkční trénink pro život! Proč jezdit po eskalátorech, když mohu vyběhnout po schodech? Proč užívat vitamín D, když mohu jít na procházku na sluníčko? Proč sedět na rotopedu nebo lavičce v tělocvičně, když jsem se naseděl ve škole, kanclu a autě přes den víc než dost?

„Jen“ cvičit nestačí, cvičit je třeba nejen tvrdě, ale především chytře – méně je často nejen více, ale především lépe. Minimalistické systémy a programy slaví úspěch na všech frontách, včetně vrcholových sportovců (!). Proměnných je v silovém a kondičním tréninku mnohem, mnohem více – systém a metoda, výživa, relaxace a regenerace. A právě proto jsme spustili projekt #KB5vyzva

Přidáte do našeho seznamu nějaký další z „návratů“ dnešního silového a kondičního tréninku?

Napište nám váš názor do komentářů pod článkem!


Pohyb, zdraví, síla, kondice, VÝSLEDKY!

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si 3 zkušební lekce ZDARMA!

Neotálej, protože naše KB5 lekce se rychle zaplňují.

• Krok 1

Rozhodni se, v kterém KB5 Gymu chceš cvičit. Doporučujeme chodit cvičit 2x týdně. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky, anebo můžeš cvičit bos.

• Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]