Kettlebell KB5 FAQ aneb vy se ptáte, my odpovídáme!

 Kde se naučit správně s kettlebell cvičit?

Viz adresář KB5 gymů v České republice (pravidelné tréninky) a chystané semináře!

Kolik kettlebell si pořídít pro domácí trénink? Stačí mi jedna či dvě kettlebell? U „jednoruček“ či velké činky jsem zvyklý na celý set.

kettlebell

„Minimální vybavení – maximální užitek“ je jednou z klíčových zásad cvičení s kettlebells. Nenechte si namluvit, že ke komplexnímu silovému a kondičnímu tréninku potřebujete plně vybavenou tělocvičnu či komplet set činek a kotoučů, lavičku etc.

Co se týče počtu kettlebell pro domácí trénink, minimálně je samozřejmě potřeba jedna kettlebell, ideálně 2-3, pro pokročilé úrovně příp. i více kettlebell o různých vahách. Díky variantám cviků (např. na jedné noze, dnem vzhůru etc.) či modifikacím tréninkového programu (více opakování, více setů, kratší pauzy etc.) člověk jednu kettlebell hned tak nepřeroste.

V zásadě doporučujeme dle našeho „1 až 5“ systému takový počet kettlebell, jaké je číslo dovednostní úroveň cvičence – dovednostní úroveň (KB1-KB5) zároveň označuje počet doporučených kettlebell. Pro domácí trénink si více než vystačíte s jednou, dvěma čí třemi kettlebell , pokud vybavujete gym, doporučuje se samozřejmě mít kompletnější sadu o různých vahách, včetně párů kettlebell stejných vah.

Jakou váhu doporučujete pro začátečníka?

Muži si obecně vybírají na začátek příliš těžké kettlebell , ženy zase naopak kettlebell příliš lehké. Podle našich zkušeností jsou průměrné startovní váhy 16 kg, 20 kg, max. 24 kg pro muže; pro ženy pak kettlebell 8 kg, 12 kg, max. 16 kg – viz tabulka níže.

Na našich kurzech či seminářích si budete moci jednotlivé váhy vyzkoušet, fundamentální drily se naučíte na nižších vahách. Ať už si pro domácí trénink vybíráte jednu kettlebell , nebo si chcete pořídit 2-3 kettlebell, rozhodujete mezi více váhami, instruktor Vám s výběrem pomůže a doporučí Vám kettlebell na míru.

Nejprve se však naučte s kettlebell cvičit (alespoň get-up a swing), a pak se teprve rozhodujte, jakou váhu pořídit!

Kvalitní kettlebell můžete zakoupit zde!

Jsi to Ty? Startovní váha Ideálně pořídit tento set
Průměrně silná lady8 kg8 kg, 12 kg, 16 kg
Silná lady 12 kg12 kg, 16 kg, 20 kg
Průměrně silný gentleman 16 kg16 kg, 20 kg, 24 kg
Silnější než průměrný gentleman20kg20 kg, 24 kg, 28 kg
Velmi silný gentleman 24 kg24 kg, 32 kg, 40 kg

Jsou potřeba pro cvičení se dvěma kettlebell najednou vždy kettlebell o stejných váhách (např. dvě 24 kg)?

Může být, ale není nutné, naopak, párové cvičení se dvěma kettlebells o různých vahách jsou extra výzvou s extra benefity.

Dají se cvičení s kettlebell cvičit např. s jednoručními činkami?

Některé cviky samozřejmě ano, ale i v tomto případě jsou nedostatečnou náhradou za kettlebell. Unikum kettlebell spočívá v jejich ergonomickém tvaru a posunutém těžišti váhy, hrající klíčovou roli např. v přemístění, tlacích, balistických drilech, cvičeních „dnem vzhůru“ či cvicích kde se kettlebell drží oběma rukama. Pozice v nadhozu distrubuuje zátěž do funkční pozice před tělo (jednoruční činky zde nelze pohodlně držet).

Kettlebell KB5

Kettlebell KB5 lekce, kurzy a semináře

V jakém pořadí byste doporučovali absolvovat vaše kurzy a semináře?

Ideální je samozřejmě začít pravidelně cvičit v některém z KB5 gymů v ČR.

Co se seminářů týče, doporučujeme se držet následovného návodu:

1) VYBER SI “NÁSTROJ”:

  • Kettlebell
  • Vlastní váha
  • Velká činka

2) ZÚČASTNI SE “NULTÉHO LEVELU”:Original Strength

Ať už půjdeš na kettlebell seminář, seminář posilováni s vlastní váhou, anebo velkou činkou, zde doporučujeme začít. Nepovinné, ale doporučeníhodné. V opačném případě hurá na některý z následujících seminářů!

3) ABSOLVUJ SEMINÁŘE VYBRANÉHO „NÁSTROJE“ (IDEÁLNĚ, NE POVINNĚ) V NÁSLEDUJÍCÍM POŘADÍ:

KettlebellMožnost a) KETTLEBELL

Absolventi těchto kurzů budou připraveni na 3-denní mezinárodně platnou instruktorskou StrongFirst SFG Kettlebell certifikaci.

Cvičení s vlastní váhouMožnost b) CVIČENÍ S VLASTNÍ VÁHOU

Absolventi těchto kurzů budou připraveni na 2-denní mezinárodně platnou instruktorskou StrongFirst SFB Bodyweight certifikaci.

Cvičení s velkou činkouMožnost c) VELKÁ ČINKA

Absolventi těchto kurzů budou připraveni na 3-denní mezinárodně platnou instruktorskou StrongFirst SFL Barbell certifikaci.

Poznámka: Jistě jste si všimli, že úvodním semimářem je opět kettlebell pro začátečníky, Simple & Sinister (SAS). Není to přepis! Cviky s velkou činkou totiž dle metodiky StorngFirst učíme na základě zvládnutých cviků s kettlebell.

Kettlebell, cvičení s vlastní vahou a vlekou činkou - KB5 a StrongFirst semináře

 

Kolik opakování, jaké cviky, kolikrát týdně mám cvičit?

Závisí na konkrétním programu. Na kurzech KB5 samozřejmě dostanete vzorové programy s konkrétními detailly „kdy, co, kolikrát“.

Doporučené další vybavení?

Potítka na ruce, gymnastická křída, švihadlo, TRX/kruhy/hrazda (např. montovatelná dveřní), ručník, židle.

 

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

 

Chystané akce a semináře!

[events_list]